Aktualizováno: 14. 8. 2024

Nejede vám večer spoj? Vyzkoušejte poptávkovou dopravu.

Od 9. srpna 2024 bude v okolí Českého Brodu spuštěn pilotní provoz tzv. poptávkové dopravy, která doplní nabídku stávajících linkových autobusů v časech, kdy je jejich frekvence omezenější.

Poptávková doprava PID Haló je navržena tak, aby od pondělí do pátku doplňovala stávající linkové autobusy ve večerních hodinách od 20:30 do 0:30 hodin. Cestující si mohou objednat mimořádný spoj pomocí aplikace PID Lítačka nebo speciální infolinky 30 a více minut před plánovaným odjezdem.

K dispozici jsou dvě vozidla, která reagují na aktuální poptávku. Tato vozidla umožňují přepravu kočárků i cestujících na invalidním vozíku. Hlavním cílem je zajistit návaznou dopravu v okolí Českého Brodu od železniční linky S1 z Prahy s dostupností do 15 minut.

Tento systém je první svého druhu ve veřejné dopravě v Česku, který je řízen přímo umělou inteligencí, nikoli dispečinkem. Díky tomu si uživatelé mohou vyhledat poptávkový spoj přímo v mobilní aplikaci PID Lítačka. Aplikace je odkáže na chatbota, přes kterého si mohou spoj pohodlně objednat. Celý proces nezabere více než pár minut a je možné ho vyřídit pomocí mobilního telefonu.

Zajímá vás více?

Další informace naleznete na www.halopid.cz.